Mindful Bewegen: 5 redenen waarom je mindful moet bewegen

Op een warme zomerdag is een frisse duik in het water is niet alleen afkoelend, het gevoel van met je armen door het water kan ook ontzettend fijn voelen! Op zo’n moment ben je mindful aan het bewegen voor wel een paar seconden zonder dat je het door hebt. Van mindful bewegen maken wij een oefening, ontdek hoe jij alles kan halen uit de tijd dat jij in beweging bent door mindful te leren bewegen!

Wat is mindful bewegen?

Vaak voelen we ons lichaam pas wanneer plekken wat ongemakkelijk voelen of pijnlijk. Dit is ook zo als we ons bewegen. Vaak denken we dat op het moment dat we bewegen we wel bewust moeten zijn hiervan. En dat is ook juist te illusie die velen hebben, je zou denken dat je wel bewust moet zijn tijdens bewegen omdat het anders niet lukt. Maar zo werkt dat eigenlijk niet. Je lichaam op gang zetten komt simpelweg door signalen die vanuit ons brein gestuurd worden dat we iets ‘moeten’, het is een opdracht waar je lichaam op reageert. Het werkelijk aanwezig zijn tijdens bewegen met onze pure aandacht, doen we eigenlijk bijzonder weinig!

Sta eens stil met wat je doet tijdens wandelen. Veel mensen zijn alleen bezig met ‘met alleen bewegen is het goed genoeg”, terwijl hun hoofd alle kanten opgaat. Want je benen en voeten lopen toch wel door zonder dat je het doorhebt. En het klopt, je verbrand de nodige caloriëen en je bent ook in beweging. Alleen we zouden hier veel meer uit kunnen halen.

Met bewust je aandacht de verplaatsen naar je lichaam terwijl jij beweegt, ben je al aan het mindful bewegen. Met mindful bewegen heb je een open en niet veroordelende houding bij alles wat je ervaart tijdens bewegen. Op het moment dat er gedachtes voorbijkomen, breng je op een ontspannende manier je aandacht weer terug. Dit kan tijdens het wandelen zijn, krachttraining of welke beweging dan ook. Deze oefening komt uit de principes van mindfulness. Hierdoor check je je lichaam en geest tegelijkertijd wat velen voordelen met zich bijdraagt; waaronder stress verminderen.

5 redenen waarom je moet mindful bewegen

1. Meer energie

Mindfulness kan stress verminderen, waardoor een heel stuk van je energie bespaard wordt. Stress zet je lichaam namelijk in actie stand en vermoeid je uit, een meer ontspannen houding zorgt ervoor dat je nog wat in je reserves overhoud! Dit door de invloed op het automatische zenuwstelsel die automatisch kalmeert door het beoefenen van mindfulness.

Bewegen geeft jou ook meer energie. Door beweging wordt er zuurstof en voedingsstoffen gestuurd naar al het weefsel in je lichaam, waardoor je hart en longen meer efficiënt gaan werken. Endorfine worden ook aangemaakt, die jou een geluksgevoel geven en een energie boost. Wanneer alles op deze manier wordt aangezet in je lichaam, wordt jij dat dus ook!

De combinatie van mindfulness en bewegen is dus een top combinatie om meer energie te ervaren in je dagelijks leven!

2. Meer rust

Mindful bewegen helpt dus met het verminderen van stress, wat je energie laat overhouden maar je ook meer rust geeft in je hoofd!

Door je focus te behouden op één focus punt (de beweging) versterk jij je concentratie vermogen en ervaar je al snel dat je minder afgeleid wordt door al de prikkels die je op een dag binnenkrijgt. Hierdoor ervaar je al snel een gevoel van welzijn en kalmte.

3. Haal alles uit je training

Je haalt meer uit de tijd dat je beweegt door het maken van complete bewegingen. Wanneer jij aandachtig bent over de bewegingen die je maakt merk je al snel dat je helder in de gaten houd wat je precies doet en hoe. Wanneer je je focus tijdelijk verliest en weer terugkomt bij de beweging kan je merken dat je je been niet helemaal strekte, of de beweging zelfs half deed. Door aandachtig te blijven haal jij dus veel meer uit de tijd die je aan de kant heb gezet om te sporten!

Ook ontdek je je aanwezige gedachtegangen tijdens het sporten. Ik merkte sneller op wanneer ik wilde stoppen omdat het wel genoeg was vond ik en ik er geen zin meer in had. Mijn doorzettingsvermogen was onbewust niet echt aanwezig. Nu merk ik deze gedachtes sneller en laat ze makkelijker gaan. Waardoor ik meer mijn grenzen opzoek. Ook negatieve gedachtes over het lichaam laat je sneller gaan. Toen ik net was begonnen met yoga had ik veel teleurstelling aan het begin omdat ik mijn tenen niet kon aanraken en weinig balans had. Door bewust te zijn van deze gedachtes kon ik mijzelf herinneren dat het een proces was, en wel mijn proces. Niet het ideaal beeld die ergens in mijn achterhoofd rond zweefde.

Je haalt ook meer uit je training, omdat je sneller alert op eventuele blessuren, overbelasting of uitdagingen die je wilt overwinnen!

4. Nieuwe ervaringen

Wanneer je een regelmatig beweegt heb je jezelf waarschijnlijk een patroon aangeleerd die je telkens op dezelfde manier volgt. Tijdens het wandelen oortjes in en ongeveer hetzelfde rondje, in de sportschool hetzelfde gewicht en met yoga dezelfde persoon die je al jaren volgt. En ik zeg niet dat dat slecht is, helemaal niet zelfs omdat je al buiten het dagelijkse comfort gaat om voor jezelf te zorgen! Toch kan mindful bewegen je wat nieuwsigeriger maken naar nieuwe ervaringen met bewegen.

Met mindfulness is nieuwsgierigheid en openheid een belangrijke sleutel, ook bewust zijn van alle gedachtes die rondspoken terwijl je beweegt. Door meer bewust te zijn van jezelf en je gewoontes, is ook nieuwe potentie van jou in je beweging. Je creativiteit vergroot en daarnaast ook je zelfverzekerdheid!

5. Body mind connectie

Body mind connectie houd in dat hoe jouw lichaam zich voelt, jij je ook geestelijk voelt. En dit werkt ook averechts. Een recente studie laat zien hoe dit werkt in de hersenen. De plek in de hersenen dat erg actief (de actie stand) is verbonden met het deel van je brein dat controle heeft over je ademhaling en je hartslag. Wanneer de ene gekalmeerd is heeft dat effect op het andere deel.

“Het laat zien dat de motorische circuits van de hersenen geïntegreerd zijn met de uitvoerende en cognitieve functies, en met de controle over fundamentele lichaamsprocessen, waaruit blijkt dat lichaam en geest, perceptie en actie nauw met elkaar verweven zijn.”

Met mindful bewegen en jou focus op je ademhaling en lichaamssensaties kalmeer jij jezelf automatisch, wat een enorm positieve invloed heeft op jou lichaam en dus jou gezondheid. Naast het verminderen van stress, leer je beter je emoties reguleren en een betere nachtrust.

Een sterke body mind connectie laat jou ook sneller luisteren naar wat je lichaam te zeggen heeft en het respecteren van grenzen tijdens bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Kom uit je automatische piloot!

Praktische tips om mindful te bewegen

  1. Ademhalingsoefeningen: bewust ademhalen brengt je naar de sensaties van je lichaam en vergroot je focus. Het is dé makkelijkste manier om je aandacht terug te krijgen naar je lichaam.
  2. Doe meer langzame bewegingen. Dit kan zijn expres langzamer gaan lopen, of rustige yoga en stretchen.
  3. Richt je met krachttraining specifiek op het soort spier dat je wilt trainen. Dit wordt ook wel mind- muscle-connection genoemd. Sinds dat ik dit ook zelf doe zag ik plots een vooruitgang in mijn spiermassa!

Oefeningen voor mindful bewegen

Wandelen

  1. Loop naar een rustige plek waarvan je weet dat je niet snel afleiding zal vinden. Dit kan zijn in een bos, bij weilanden of een rustige buurt.
  2. Begin met de omgeving te verkennen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je?
  3. Breng je aandacht naar je lichaam. Neem een diepe inademing in en uit en laat je schouders ontspannen.
  4. Ga langzamer wandelen. Breng je aandacht naar hoe je elke stap doet en hoe je lichaam dit ervaart. Van de kleinste beweging in je teen, je voeten hoe je ze neerzet, hoe je heupen mee bewegen, de sensaties in je handen en schouders wanneer je een stap neemt.
  5. Doe dit voor ongeveer 5 minuten

Yoga

Yoga is ook een manier om mindful te bewegen. Yoga is ook gericht is op het aanwezig zijn in je lichaam en het moment. Dit ook door middel van focus leggen op de ademhaling tijdens de bewegingen die je doet. Yoga bevat verschillende houdingen (ook wel asana’s genoemd) die jou flexibiliteit, kracht en balans kunnen verbeteren. Door deze houdingen met aandacht uit te voeren, leren we ons lichaam beter kennen en leren we hoe we deze werkelijk ervaren.

Hieronder staan drie houdingen van yoga om eens uit te proberen!

Chair pose (de stoel houding). Foto door Polina Tankilevitch

Chair pose is houding waarbij je stevig op de grond staat en je je buik en rug aanspant naar elkaar toe. Deze houding vraagt je concentratie en je voelt hierin je complete lichaam op het moment dat je het op een goede manier uitvoert. Je armen zijn hierin ook gesterkt naar boven met je schouderbladen samen gespannen. Adem een paar keer goed in en uit in deze houding (drie tot vijf keer)

Warrior two pose (krijger II houding). Foto door Polina Tankilevitch:

Warrior two is ook een staande houding, in deze houding geef je je lies, schouders en borstkas een heerlijke stretch. Daarnaast heet het geen krijger houding om geen reden. In deze houding bouw je kracht in je benen, buik en rug. Houd deze houding weer vast voor een paar ademhalingen.

Tree pose (boom houding). Foto door Polina Tankilevitch

Deze houding bouw je concentratie vermogen omdat je je wel moet concentreren, anders val je gemakkelijk om. Het lijkt makkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. Deze houding is ontzettend goed voor je heupen en je leert balans, flexibiliteit en de kracht in je benen.

Conclusie

Mindful bewegen kan jou dus ontzettend helpen met goed in je vel zitten. De focus leggen op hoe jij beweegt op een mindful manier verminderd je stress, geeft je energie en laat je alles uit de tijd halen die jij apart heb gezet om te bewegen! Er zijn verschillende manieren om mindful te bewegen, yoga, wandelen of juist gericht je aandacht richten naar wat je op dat moment aan het doen bent. De ademhaling speelt hierin een grote rol die jou in het moment kan laten komen.

Ontdek meer

Scroll naar boven