In een wereld vol afleiding en haast is eten een snelle en gedachteloze handeling geworden. Zonder dat je het doorhebt haal je nog weinig vreugde en voldoening uit het eten. Terwijl je eten een stuk leuker kan gaan maken en er makkelijk voor kan zorgen dat de kilo’s niet zo snel stijgen! Mindful eten helpt ons hiermee, simpelweg alleen al met bewust te zijn van het huidige moment. Dus laten we ontdekken hoe we uit eten meer plezier kunnen halen, waarbij je jouw relatie met eten compleet kan transformeren.

Wat is mindless eten?

Laten we beginnen bij wat mindful eten niet is, mindless eten is op de automatische piloot zonder gedachtes eten naar binnen schuiven. En voor ontzettend veel mensen is dit een onbedoelde gewoonte geworden. Dit komt onder andere door de enorme opkomst van beschikbaar eten en afleiding, hierdoor zijn we een stuk minder bewust van hoe we eten, wat we eten en waarom.

Tegenwoordig is eten eenvoudig en snel te verkrijgen bij de supermarkten en eetgelegenheden. Bovendien zijn we ook niet bewust van wat we nou precies eten, het is enorm verleidelijk om makkelijk en goedkoop eten te halen. Marketing bureaus zijn getraind om eten aantrekkelijk te laten lijken, wat onbewust invloed heeft op jou aankopen. Nadelig voor ons, wij zijn vaak niet bewust van de ingrediënten en de voedingswaarden van wat we kopen. Ingrediënten moeten namelijk goedkoper en efficiënter die schadelijk en geen toegevoegde waarde hebben aan onze gezondheid. Deze bureaus geven niet om jouw gezondheid, maar om winst.

Tegelijkertijd maken we minder tijd vrij om in alle rust te gaan eten. Vaak lopend, achter de computer of telefoon eten we snel wat. Onder het motto “ik heb er geen tijd voor”, als entertainment of simpelweg omdat je je tijd effectiever denk in te delen als je meerdere dingen tegelijkertijd doet. Ook kan het tegenovergestelde gebeuren: jezelf overeten uit verveling. Op deze momenten ben je eigenlijk bezig met een bepaalde leegte opvullen en omdat je wat te doen wilt hebben. Echter is het gevaar in beide de scenario’s dat je je regelmatig overeet, wat op de lange termijn kan zorgen voor overgewicht en gezondheidsproblemen.

Een andere vorm van mindless eten is emotie eten, dit gaat ook vaak onbewust. Eten wordt dan gebruikt als een troost, copingmachanisme van stress of manier om er mee om te gaan. De signalen van het lichaam worden vaak genegeerd, waardoor we té veel eten en ongezond. Vaak neigen we dan toch naar chocolade en vetten. Wanneer we onszelf hierdoor ook nog eens voor oordelen helpt het helemaal niet mee! Hierdoor kan je in een eindeloze loop terechtkomen, waar het moeilijk is om uit te komen.

Het tegenovergestelde van mindless eten is mindful eten wat jou kan helpen met langzamer te eten en werkelijk te genieten van elke hap. Je bent bewust voordat je eet, tijdens het eten, wat je eet en hoeveel je eet. Waardoor je bewust wordt van het eten, de smaak en ook je lichaam waardoor je een betere ervaring hebt van dit belangrijke moment van de dag!

Voordelen mindful eten

Je kan werkelijk leren om beter te eten en meer bewust te zijn van de keuzes die je maakt. Mindful eten heeft verschillende voordelen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Hieronder staan enkele voordelen die je kan gaan ervaren:

  1. Gewichtsbeheersing: Door bewust te eten, ben je meer in contact met de signalen die je lichaam afgeeft, zoals honger en verzadiging. Dit kan helpen met overeten en té weinig eten voorkomen, en helpt hierdoor bij een gezond gewicht. Een dieet is bijvoorbeeld lastig vol te houden op de lange termijn, vooral als je niet meteen resultaat ziet. Mindful eten gaat niet om vaste regels en afvallen, maar studies laten wel zien dat het invloed heeft op een gezond gewicht.
  2. Verbetert de spijsvertering: Rustiger kauwen en bewust eten staat op nummer 1 om te helpen met bevordering van een gezonde spijsvertering. Het helpt je lichaam om voedingsstoffen efficiënter op te nemen en de voeding beter te verwerken. Ook houd je spijsvertering van onbewerkte en gezonde voeding, wanneer je mindful leert eten merk je ook dat je bewuster bent van wat je in je lichaam stopt.
  3. Meer genieten: Mindful eten stelt je in staat om meer te genieten van elke hap. Het verhoogt het bewustzijn van smaken, texturen en aroma’s, waardoor de eet ervaring rijker wordt en een hele ervaring.
  4. Minder stress rond eten: Door bewust te eten, kun je stress rond maaltijden verminderen. Het helpt je om los te komen van negatieve gedachten over voedsel en je meer bewust te maken van het moment. Dit omdat je tijdens mindful eten ook leer om een accepterende en niet-oordelende houding aan te nemen.
  5. Bevordert gezonde keuzes: Mindful eten helpt jou met bewuste keuzes maken wanneer jij in de supermarkt staat en bedenkt wat jij gaat eten voor de komende dagen. Mensen zijn vaak geneigd gezondere opties te kiezen wanneer ze zich bewust zijn van wat ze eten en wat eten met hun doet.
  6. Verbetert relatie met voedsel: Het bevordert een gezonde relatie met voedsel, weg van emotioneel eten, restrictieve diëten en het belangrijkste: je eigen oordelen. In plaats van een straffende houding tegen jezelf aan te nemen op het gebied van eten, leer jij jezelf een gezonde relatie aan!
  7. Verbetert focus en concentratie: Door afleidingen te vermijden en je te concentreren op het eten, kan mindful eten je concentratie verbeteren en je helpen meer bewust te zijn van je lichaam en geest.
  8. Bevordert dankbaarheid: Mindful eten kan een gevoel van dankbaarheid bevorderen voor het eten. Eten komt niet zomaar ergens vandaan, er zit een enorm proces achter. We hoeven tegenwoordig geen moestuintjes te behouden en onze melk zelf tappen van te koe. De luxe van een enorme supermarkt met keuzen, mogen we nou eenmaal enorm dankbaar voor zijn.

Hoe eet je mindful?

Mindfulness is het compleet bewustzijn in het huidige moment, waar mindful eten een beoefening van is. Het is bewust zijn van al je zintuigen, gedachtes en de complete ervaring met een intentie in het hier en nu. De oefening van eten met mindfulness betekent bewust aandacht schenken aan wat, hoe en waarom je eet. En dat begint al in de supermarkt!

Hoe stap jij de supermarkt in? Ben jij iemand die op de gok de supermarkt in rent wanneer hij tijd heeft? Eet je uitgebreid biologisch, keto of vegetarisch? Hoe vaak eet je per dag en waar moet je rekening mee houden? De manier hoe jij omgaat met eten en je maaltijden heeft effect op jou jij je eten gaat ervaren, daar moet je van tevoren al bewust van zijn. Bij mindful eten wordt het aangeraden om van tevoren al te beslissen wat je gaat eten, dit geeft je namelijk meer structuur en rust. De grote vraag die je verder van tevoren jezelf moet afvragen is ‘welke voeding geeft mij energie en laat mij goed in mij vel zitten?’. Hierdoor maak je bijna automatisch gezondere keuzes!

En wat als je nu begint met het eten van je maaltijd? Hieronder staan enkele tips om een gewoonte te maken van mindful eten:

  1. Neem de tijd en heb geduld: Probeer niet te haasten tijdens het eten, neem de tijd om te genieten van elke hap: kauw op een rustige manier en zoveel mogelijk. Heb geduld met het proces, aan het begin merk je al snel dat je concentratie kan afdwalen naar van alles om je heen wat irritatie kan opleveren. Probeer dan op een ontspannen manier je focus te verleggen naar het eten. Het kost tijd om hiervan een gewoonte te maken, maar naarmate de tijd merk je dat het werkelijk je tijd waard was.
  2. Focus alleen op het eten: Vermijd afleidingen zoals een televisie en je telefoon voor je neus. Concentreer je alleen op de smaken, texturen en geuren die via de zintuigen binnenkomen. Waardeer elk moment van de maaltijd. Proef en maak er een speciaal moment van!
  3. Luister naar je lichaam: Herken signalen van honger en verzadiging, luister hiernaar. Eet als je trek hebt en stop als je vol zit. Dit herken makkelijker en sneller op het moment dat je langzamer eet, zo geef je je lichaam ook werkelijk de tijd om signalen door te geven. Aan het begin is dit lastig, omdat we handelen volgens automatische piloot. Zoals al overvol wat zoets pakken na het eten of jezelf storten in het eten na een lange werkdag. Wees bewust van deze momenten, zodat deze gewoontes er langzaam afslijten.
  4. Acceptatie. Herkennen wat gebeurd en accepteren is de basis van mindfulness. Dit betekend positieve ervaringen omarmen, maar ook juist negatieve ervaringen en je oordelen.
  5. Wees bewust van emoties: Let op eventuele emoties die je ervaart tijdens het eten en voordat je eten gaat pakken. Dit om te voorkomen dat je gaat emotie eten, of eten uit verveling. Tegelijkertijd erkennen wat voor invloed eten op je heeft, ook tijdens sociale gelegenheden. Wees daarin aandachtig of je energie gaat afnemen na het eten, of je juist energieker maakt.
  6. Wees nieuwsgierig: Eten hoort leuk te zijn en daar kan nieuwsgierigheid bij helpen! Zie elke eet ervaring als een nieuwe ervaring en wees meer open tot wat je ziet, voelt, ruikt en zelfs hoort. Hierdoor kom je werkelijk in het huidige moment.

Door deze principes te volgen, kun je een gezondere relatie met voedsel ontwikkelen en meer genieten van de eet ervaring. De basis van mindful eten is bewust zijn, en daarbij kunnen andere mindfulness oefeningen je ook bij ondersteunen. Ontdek meer op onze website!

Door Merel Vlot