In alledaags gesprekken gebeurt er ontzettend veel zonder dat je dit zelf bewust doorhebt. Mocht dit een gesprek zijn met de groenteboer, een collega of je partner. Subtiele hints, bepaalde woordspeling of non-verbale communicatie, kunnen misverstanden laten ontstaan als we deze niet opvangen. Maar ook kunnen wij iets anders uitzenden dan wat wij werkelijk willen. Wat negatieve gevolgen kan hebben voor jou, terwijl je niet weet wat er nu gebeurde. Wist jij ook dat de beste communiceerders in de wereld ook het meest succesvol zijn? Dat zijn zij om een reden. Word zelf communicatief sterker en ontdek hoe mindful communiceren jou hierbij kan helpen!
Wat is communiceren?
De definitie van communicatie is als volgt volgens Van Dale: ‘ communicatie is een overdracht of uitwisseling van informatie; verbinding, verkeer: verbale communicatie met behulp van woorden; non-verbale communicatie niet met woorden maar d.m.v. gebaren, gelaatsuitdrukking, houding e.d.”. En vanaf dat je baby was deed je hier al druk aan mee, wanneer je honger had trok je simpelweg je gezicht samen en gaf je een harde kreet om de boodschap “geef mij eten” over te brengen! Naarmate de jaren leer jij van je ouders en omgeving hoe jij verder het beste boodschappen kan overbrengen. Echter moet deze boodschap ook weer goed worden ontvangen naar degene naar wie jij het uitzend, wat al snel verwarring kan brengen als jij en de ander iets anders hebben aangeleerd.
Communiceren kan op momenten ingewikkeld zijn. Let eens op jezelf in een gesprek en vraag jezelf af waarom je bepaalde dingen zegt of juist niet zegt. Wanneer je je onzeker voelt, snel aangevallen of bang bent voor conflicten is dit namelijk te zien in hoe jij communiceert. Dit geeft ook een wending aan het gesprek. Ook hangt de communicatie af van het doel dat jij en de ander hebben van het gesprek. Wanneer iemand bijvoorbeeld een praktische vraag graag snel beantwoord wilt hebben, terwijl de ander graag op hetzelfde moment wilt vertellen over zijn vakantie. Ontstaat er irritatie bij beide partijen omdat jullie doelen hierin verschillen. Maar ook de relatie die jij met mensen heb speelt natuurlijk een rol, tegen je baas praat je nou eenmaal anders dan tegen je moeder.
Effectief communiceren houd in dat jij helder en compleet bent in wat jij probeert te uiten. Wanneer dat goed verloopt, voelt de boodschapper en de ontvanger zich tevreden en gehoord. In het bedrijfsleven is het belang ook te zien bij bedrijven die goede communicatie voorop zetten: daarin is een 50 procent hoger rendement te zien dan bedrijven met minder effectieve communiceerders wordt vermeld door Report (2011).
Reageer jij toxic op conflict?
Uitbundig zwijgen, té snel conclusies trekken, oordelen en praten vanuit het verleden. Dit zijn automatische reacties die de ander meer op afstand houd en ruzies erger maakt dan dat nodig is. Uit studie blijkt dat mindfulness enorm kan helpen met voldoening halen uit relaties en jou hierbij kan helpen om goed te leren communiceren in tijden van conflict!
Wat is mindful communiceren?
Mindful communiceren betekend dat je in het huidige moment blijft in communicatie, hierbij gebruik je de principes van mindfulness. Dit betekent dat je open staat voor wat er gebeurt op een accepterende manier. Wanneer je bijvoorbeeld iemand ziet binnenkomen op werk waar je in de stress van schiet zijn we geneigd om het gevoel te negeren en schuiven we het weg. En wanneer diegene het gesprek aangaat met jou, voel en reageer je anders dan normaal. Juist op zulke momenten probeer je bewust te zijn van wat voor gevoel iemand je geeft en wat voor invloed het heeft op jou communicatie. Wat gebeurd er eigenlijk in gesprekken met anderen en mij? Dat is de vraag die jij jezelf stelt. Dat ontdek je met mindful communiceren. En mindful communiceren heeft veel voordelen!
- Versterkt je relaties. Door middel van mindful communiceren ontwikkel je meer empathie en leer je effectiever te communiceren. Er is hiervoor een studie gedaan onder studenten en zorgprofessionals die dit aantoont. Door het leven in het moment leer jij op te merken wat werkt in je communicatie en wat niet, zonder hierbij meegesleept te worden in je eigen emoties en gedachtes. Je ervaart meer helderheid en meer bewustzijn van jezelf en anderen. En waarschijnlijk heb je deze al vaker gehoord, maar communicatie is de basis van gezonde relaties!
- Boost je stemming en vorm connectie met anderen. Emotie regulatie en sociale skills worden ook versterkt. Dit door de invloed dat mindfulness heeft op het limbische brein die betrokken is bij emotie, motivatie en genot. Omdat je je focus verlegt naar je zintuigen en niet naar een taak waar cognitie voor nodig is, worden er andere hersengebieden aangezet. Als reactie ben jij meer in contact met jezelf en niet met gedachtes, wat jou meer in verbinding brengt met anderen omdat je niet met jezelf bezig bent!
- Verbeterd concentratie. Onderschat vooral niet de gedachtes die voorbij komen in gesprekken zonder dat je het vaak doorhebt. Door meer mindfulness toe te passen versterk jij je concentratie omdat jij meer je aandacht erbij probeert te houden. Je leert uiteindelijk hierdoor problemen objectief te bekijken in plaats van in de stress te schieten en je oordelen klaar te hebben. Verder helpt concentratie ook met betere gespreksvoering met meer diepgang.
- Verminderd stress. Door mindfulness in je dagelijks leven te slijten merk je dat je minder stress ervaart omdat simpel weg je gesprekken beter verlopen en je minder snel negatieve gevoelens krijgt van anderen. Door de focus die jij jezelf leert wordt jij minder snel op je tenen getrapt, ben je helderder en leer je bedachtzaam te antwoorden. In plaats van alleen reageren omdat iemand wat zegt.
Tijdens het leren van mindful communiceren leer jij jezelf aan bewuster te reageren en aanwezig te zijn in het gesprek. Dat is iets wat we vaak vergeten omdat we met onze gedachtes en gevoelens in gesprekken overal naartoe vliegen.
7 stappen voor mindful communiceren
Goede communicatie is essentieel om te leren in het leven. Voor in het bedrijfsleven en je persoonlijke leven geeft het je meer verbinding en meer rust. Hieronder staan voor jou 7 tips om mindul communiceren snel onder de knie te krijgen.
- Mindful ademhalen is de eerste stap om te ontspannen en de beste beslissingen te maken in contact. Neem een paar diepe ademhalingen en laat de spanning in je lichaam los. Een relaxt lichaam staat gelijk aan een relaxt hoofd, hierdoor kan je helder het contact in. Je komt automatisch in het huidige moment. Wat hierbij ook kan helpen is pauzes inlassen voor jezelf wanneer jij hier een goed moment voor ziet. We zijn gewend om zo snel mogelijk te reageren op het moment dat iemand zijn zin nét heeft afgemaakt, we zijn veel te reactief! Dit is niet mindful communiceren. Door middel van mindful te ademhalen tussendoor kom jij weer terug in het contact met de ander.
- Wees bewust van je omgeving. Omgeving heeft invloed op de sfeer van een gesprek, op jou en de ander. Wanneer jij in het huidige moment bent heb jij aandacht voor de omgeving en wat voor sensaties deze jou laat ervaren. Hierdoor merk jij ook wat de omgeving doet met communicatie!
- Aandachtig van je lichaam taal en de ander. Je lichaam reageert op signalen die jou hersenen aansturen, wanneer jij angstig bent of ergens niet mee eens bent laat jou lichaam deze signalen doorstromen tot jouw lichaamstaal. En geen zorgen dit gebeurd ook bij anderen, we kunnen simpelweg dingen niet altijd verbergen wat we voelen en denken. Dit is al te zien in iemand zijn wegkijken, houding van zijn voeten of nagelbijten. En je zou het ook niet willen verbergen. Binnen mindful communiceren ben je bewust met wat er bij jou gebeurd, wat je voelt en je bent aandachtig bij de ander. In combinatie met diep ademhalen, kan jij je lichaam kalmeren in tijden van haast en onzekerheid.
- Mindful denken is erg behulpzaam als jij merkt dat jij overdenkt over situaties. Vaak gebeurd het bij mensen in tijden van angst, midden in de nacht of op werk wanneer er beslissingen gemaakt moeten worden waar je onzekerheid bij ervaart. Hierbij herken jij een gedachte die voorbijkomt, echter ga je daarna weer je aandacht verplaatsten naar het huidige moment. Kijk er vanaf een afstand naar en ga er niet op in.
- Diep luisteren en nieuwsgierigheid. Luister naar de ander om hem te begrijpen en niet om te reageren. Hierbij houd je oogcontact, oordeel je niet over wat de ander verteld, kap je iemand niet midden in zijn zin af en probeer je door te vragen. De sleutel is nieuwsgierigheid, dit helpt met je aandacht erbij houden omdat dit in het begin lastiger kan zijn dan je denkt!
- Bewust reageren. De woorden die je gebruikt zijn een reflectie van wat jij diep van binnen voelt en wat jij werkelijk denkt. Probeer selectief te zijn in de woorden die je gebruikt, om de ander niet te kwetsen maar ook jezelf niet. Dit versterkt niet alleen de gesprekken die jij hebt, maar helpt jou in minder snel geïrriteerd raken wanneer iemand wat verteld dat bij jou wat aanwakkert. Spreek op een duidelijke en niet oordelende manier. Niet alleen naar de ander, maar ook tegen jezelf.
- Neem de tijd. Pauzeer voordat je reageert, reflecteer op wat er gezegd is en vertel ook wanneer je even over iets na moet denken! Wanneer een gesprek moeilijk is of bij jou wat opwekt kan je er altijd later op terugkomen. Dit brengt diepgaandere gesprekken en geeft meer respect naar elkaar.
Overige bronnen
Report, H. (z.d.). The cost of poor communications. PRovoke Media. https://www.provokemedia.com/latest/article/the-cost-of-poor-communications