Mindfulness en zelfcompassie: een pad naar persoonlijke groei

Hoe jij naar jezelf kijkt schept de wereld om jou heen en hoe je deze ervaart. Twee krachtige benaderingen die steeds meer worden ingezet en meer aandacht krijgen in de drukke westerse wereld is mindfulness en zelfcompassie. Voornamelijk om het hoofd koel te houden en onszelf weer te (her)ontdekken. Stap op het pad naar persoonlijke groei met deze twee belangrijke methodes.

Wat is mindfulness?

De betekenis van mindfulness zal ik eerst heel simpel en eenvoudig maken. Omdat het niet moeilijk hoeft te zijn dan dat het is. Mindfulness is je aandacht brengen naar het moment en dit aanhouden voor een bepaalde periode. Je brengt je focus naar wat je voelt en denkt, zonder deze te oordelen of het te willen ‘verbeteren’. Je bent dus aanwezig in de omgeving waarin je je bevind en bij alles wat je opmerkt!

Mindfulness heeft ontzettend veel voordelen op het moment dat je het regelmatig beoefend. Onder andere:

  • Betere kwaliteit slaap
  • Minder piekeren
  • Minder stress, angst en depressie klachten
  • Meer energie
  • Meer concentratie en focus
  • Verbeterd immuunsysteem
  • Beter leren omgaan met emoties

Wat is zelfcompassie?

Eerlijk gezegd ken ik het woord zelfcompassie nog niet zo lang. Maar op het moment dat ik de term hoorde trok het me wel al meteen aan. De hoeveelheid verhalen die ik heb gehoord van mensen die blijven toegeven aan verplichtingen en eerder zorg geven aan anderen terwijl ze zelf al hun tijd en energie beter aan zichzelf kunnen geven is ontelbaar. Het is heel mooi om aan de ander te geven, zelfzorg is noodzakelijker dan de meesten denken.

Zelf compassie houd in dat je warm en begripvol bent voor jezelf. Voornamelijk wanneer we fouten maken, lijden, falen en onze gebreken ons achterna lijken te volgen. Het is een geen straffende houding aannemen naar jezelf, dus geen uitspraken van “ik ben altijd zo dom.” “Welke idioot ziet dat niet.” of “Ik verdien geen vrije tijd”. Het zijn uitspraken die je niet goed laat voelen en onzeker, vaak zonder dat we het doorhebben waarnaar we met meer begrip kijken naar onszelf.

Zelfcompassie is dus niet onze pijn negeren en zelfkritiek op onszelf met alles wat we doen. Het is onszelf omarmen en accepteren dat we niet perfect zijn (niemand is perfect zoals je weet) met een heldere visie over onszelf. Zet die tekst om in de praktijk.

Voordelen van zelfcompassie

Zelfcompassie klinkt al een stuk uitnodigender dan zelf haat. Overmatig kritiek hebben op jezelf is kan een onderliggende factor zijn voor stress klachten, depressie, angst en het vermijden van sociale situaties.

Engen H. G., Singer T. (2015) suggereren in hun onderzoek dat compassie positief effect heeft op fysiologische systemen die in verband worden gebracht met stress vermindering en sociale aansluiting.

Het belangrijkste voordeel van zelfcompassie is dat jij zelfverzekerd en ontspannen in je vel kan gaan zitten.

Het respecteren van jezelf, gaat vervolgens naar het respecteren naar de ander. Soms vallen we zonder na te denken uit naar anderen door kleine frustraties.

Hoe werken mindfulness en zelfcompassie samen?

Tijdens het beoefenen van mindfulness houd je een houding aan van niet oordelen van wat je denkt of voelt. Wanneer je meer aandacht wilt geven aan het verminderen van jezelf oordelen, helpen oefeningen om zelfcompassie te stimuleren. Merk jij al de connectie tussen deze twee?

Mindfulness is de sleutel tot het leren van zelfcompassie. Al die negatieve kritische gedachtes die jij over jezelf hebt zijn namelijk na een aantal jaar die denken vastgeroest. Mindfulness is de olie die ervoor zorgt dat langzaam die gedachten loslaten, loskomen en vervolgens bij het oud ijzer. Deze gedachten zet je om in WEL helpende gedachtes die je minder onnodig laat lijden.

Je zou het niet zelf invullen maar

Praktische tips voor toepassing in je dagelijks leven

Algemeen gelukkiger: leidt tot meer blijheid, optimisme, dankbaarheid en betere relaties met anderen.

Minder gestresst: Is een goed hulpmiddel tegen zelfkritiek en perfectionistische gedachtengangen dat kan leiden tot stress, angst en depressie

Meer veerkrachtig: mensen die meer zelf compassie voor zichzelf hebben veren snel terug van tegenslagen.

  • Schrijf einde van de dag drie complimenten op van jezelf wat goed is gegaan
  • Beoefen één keer per dag één mindfulness oefening. Maak er eerst een gewoonte van, probeer hierna uit te breiden naar twee keer per dag.
  • Ga in gesprek met mensen over hoe zij zichzelf zien en hoe zij compassie het kunnen toepassen. Er is mij ooit een keer verteld dat je pas weet dat je iets heb geleerd op het moment dat je het de ander kan uitleggen. Door middel van het gesprek aan te gaan met de ander, versterk je niet alleen de connectie maar ook kan jij jezelf testen hoe jij werkelijk compassie kan toepassen naar jezelf.

Conclusie

Bronnen

Engen H. G., Singer T. (2015). Compassion-based emotion regulation up-regulates experienced positive affect and associated neural networks. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 10, 1291–1301.s

Ontdek meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven