Een van de meest complexe werkingen van het menselijk lichaam zijn emoties. Om de haverklap kan het veranderen zonder dat je weet waarom. Vroeger had ik het idee dat ik geen invloed had op moeilijke en heftige emoties. Toch bleek het tegenovergestelde waar, wel daadwerkelijk hebben wij invloed op hoe we het leven ervaren. Ontdek hoe mindful worden over je emoties jou kan helpen!
De wetenschap van mindfulness en emoties
Mindfulness is de beoefening van het bewust ervaren van het huidige moment. De laatste decennia wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking ervan en de voordelen die mensen kunnen ervaren. Waaronder stress vermindering, een boost op het immuunsysteem en betere emotieregulatie!
Een goede emotieregulatie houd in dat je je emoties goed herkent, mee om kan gaan en adequaat kan uiten. Wanneer je een goede emotieregulatie nog niet hebt ontwikkeld kan het ervoor zorgen dat je emoties oppropt, sterke emotionele reacties ervaart op alledaagse ervaringen en moeite hebt met ontspannen. Vaak voor mensen te merken binnen hun relaties hoe sterk deze emotieregulatie is. En laten we voorop stellen dat het niet erg is als je dit nog niet hebt ontwikkeld. Voornamelijk omdat je dit ook tot een bepaalde mate aangeleerd moet worden.
Een betere emotieregulatie door mindfulness komt onder andere doordat mindfulness kan helpen met de vaardigheid om aanwezig te zijn in de situatie zelf en hun eigen ervaring tijdens de situatie wordt vermeld door Roemer, et al (2015). Een studie die onderzoek heeft gedaan naar de link tussen emotionele intelligentie en mindfulness meditatie bij gezondheidsprofessionals zien ook beloofde resultaten. Voor deze professionals is deze vaardigheid essentieel om hun beroep uit te oefenen, het heeft namelijk invloed op hun (klinische) beslissingen, burn-out (voor velen omdat ze emotioneel opgezogen zijn) en betrokkenheid bij het werk.
"Uit onderzoek is gebleken dat de trainingsinterventies die gebaseerd zijn op mindfulness een positief emotioneel evenwicht onder de deelnemers bevorderen, evenals emotioneel bewustzijn, emotionele acceptatie, emotieherkenning, het identificeren van de eigen emoties, het onderdrukken van expressie en het verminderen van emotionele uitputting."
Wat is mindful omgaan met emoties
Vroeger wanneer ik niet goed in mijn vel zat, dacht ik altijd dat ik het makkelijk kon oplossen. Ik bleef doorgaan met het dagelijks leven en vermeed het werkelijk voelen van die emoties. Ik nam allerlei taken aan om tijd op te vullen en wanneer ik de ruimte zag nam ik een borrel en at mijn geluk. Wat ik eigenlijk vooral deed is de confrontatie vermijden omdat ik mij niet slecht wilde voelen. Wanneer ik boos was had ik geen idee wat ik hiermee moest, jaloezie uitte zich ook op gekke manieren. Bij de emotie angst deed ik alsof ik het niet voelde en bij verdriet ging ik allerlei manieren zoeken voor afleiding. Maar aan het einde van de rit voelde ik mij slechter dan ooit.
Wanneer we iets voelen wat we niet willen voelen, willen we ervan af. Dat heeft een averechts effect. Mindful omgaan met emoties houd in dat je voelt wanneer emoties opkomen en het niet proberen te onderdrukken. Door de beoefening van het observeren van emoties leer je accepteren dat het huidige moment is zoals het is. Voor de overdenkers onder ons is dit een hele andere wereld. Wanneer jij gewent ben alleen over je emoties na te denken en de opdracht krijg om te voelen wat je lichaam ervaart gaat er een wereld voor je open.
Mindfulness van emoties is aandacht besteden aan de emotionele ervaring die je hebt met nieuwsgierigheid en zonder oordeel. Aan het begin is dit moeilijk omdat je oncomfortabel uit je computer systeem stapt. Op een mindful manier omgaan houd in dat je leert dat angst gevoelens niet voor mietjes zijn en boosheid weggedrukt moet worden. Je houd aandacht bij de emoties en wat dit met je doet (verhoogde hartslag, schouders gespannen). Door middel van voelen kan je pas laten gaan, zie het als een transformatie. Lees dit artikel over het maken van een gewoonte van mindfulness voor extra tips!
5 manieren hoe je met emoties omgaat met mindfulness
Mindful worden van je emoties is eigenlijk recht door de bocht zonder poespas. Maar dit betekent niet dat het makkelijk is. Het is alsnog strugglen met emoties die er zijn en ook jezelf herinneren dat je emoties observeert en wilt voelen. Hieronder staan vijf manieren hoe jij met je emoties om kan gaan met mindfulness!
Erkennen wat je denkt en voelt
De eerste stap is erkennen wanneer en wat je voelt. De grootste drempel die je hierin gaat ervaren is om uit je automatische piloot te stappen en werkelijk te ervaren. De eenvoudigste manier voor jezelf is om stil te staan wanneer jij een heftige emotie voelt. Boosheid, verdriet, schuld en jaloezie gevoelens waar jij niet om heen kan. De volgende stappen kan je hierna volgen:
- Vind een plek waar je niet gestoord wordt en neem goede adem in en uit.
- Ontdek wat door jou nu ervaren wordt. Voel je lichaam
- Welk label plak jij nu op de emotie?
- Wat zeggen je gedachtes?
- Zelf compassie en acceptatie. Wees aardig tegen jezelf dat je niet voelt en probeer het ook te laten zijn door middel van te accepteren hoe jij je voelt.
Sta werkelijk stil bij wat je voelt. Stap twee is cruciaal. Gevoel en denken zijn twee dingen die onze visie op het leven bepalen. Wees bij je gevoel, dit is de belangrijkste stap om te accepteren hoe jij je voelt om het vervolgens automatisch te laten transformeren
Schrijf deze stappen op in je notities of in een schrift. Zodat je de stappen er meteen bij kan houden op momenten dat jij voor je gevoel in crisis zit.
Jij bent niet je emotie
Heftige emoties worden door velen gezien als negatief. Schaamte is wat mensen ervaren als ze wat voelen waarvan ze vinden dat het niet kan. In combinatie met het gevoel van schaamte, voed je juist de gevoelens die je niet wilt ervaren. Emoties zijn een natuurlijk verschijnsel, elk mens heeft ze en ze komen en gaan. Je hebt er geen controle over en dat ga je ook nooit krijgen. Het enige waar je wel controle over kan krijgen is hoe je deze emoties reguleert.
Op het moment dat je gevoelens gaat wegstoppen, je je hiervoor gaat schamen en jezelf een slecht mens gaan vinden ben je alleen maar slechter af. Je voelt je alleen maar dieper in de put. Binnen de samenleving is dit ook gecreëerd, je hoort je op een bepaalde manier te gedragen/voelen en je zou zeker niet buiten de boot willen vallen. Dit gevoel van schaamte helpt je niet verder, vooral niet als je denkt dat jij je emotie bent! Je bent geen slecht persoon omdat je boos bent en je bent niet zwak omdat je verdriet voelt. Emoties zijn tijdelijke ervaringen van het zijn van een mens waar je doorheen komt.
In tijden van nare gevoelens helpt het om het volgende te herhalen:
Emoties komen en gaan als ik maar bij mijzelf blijf staan.
Schrijven, schrijven, schrijven
Van jezelf afschrijven is een manier die veel geadviseerd wordt in de gezondheidszorg en zelfhulpboeken. Hierbij schrijven mensen gedachtes en gevoelens over stressvolle omstandigheden in hun leven. Dr Pennebaker van Harvard heeft deze theorie in 2011 getest met positieve resultaten over het van je afschrijven. Met de volgende onderbouwing:
- Mensen die onderdrukte traumatische herinneringen hebben kunnen voorbij de ervaring leren komen door emoties te uiten
- Schrijven helpt met het organiseren van gedachten en het betekenis geven aan ervaringen
- Het proces van schrijven zelf kan helpen met het reguleren van emoties.
- Kan dat anderen praten over de ervaring is groter.
Zelf heb ik ervaren dat schrijven wanneer ik boos ben, verdrietig of erg onzeker voel mij helderheid bied in de duizenden gedachten die voor mijn gevoel voorbij komen zweven. Naast dat het laagdrempelig is en weinig kosten, heeft schrijven dus een enorme potentie voor iedereen om beter te leren omgaan met hun emoties!
Emotiebewust zijn meditatie
Mindful worden van je emotionele ervaringen is een van de belangrijkste oefeningen die je jezelf kan aanleren. In het dagelijks leven wordt je al snel meegetrokken tot wat je voelt, in plaats van je werkelijke zelf zijn die nadenkt voordat hij doet. De volgende meditatie die je kan beoefenen brengt jou bij je gevoelens waar je een timer voor zet van 3 minuten. Wanneer jij ervaring hebt in mediteren weet jij zelf het beste hoeveel tijd jij je timer kan zetten.
- Ga in een comfortable positie zitten of liggen. Zorg ervoor dat je rug recht is en je je ogen sluit.
- Volg de ademhaling voor zes keer
- Nu je er klaar voor bent vraag jij jezelf af of er een emotie aanwezig is. Ga er niet actief naar zoeken, je bent alleen aandachtig of er wat is
- Observeer te emotie en label het simpel als ‘gevoel’. De gedachtes willen je er wat over vertellen, wanneer dit gebeurd ga je terug naar de fysieke ervaring van dit gevoel.
- Om uit de ofening te komen neem je weer adem en op een ontspannen manier op en je weer je ogen.
Bedank jezelf na iedere oefening. Schrijf eventueel op wat je hebt ervaren.
Lichaamsbewust zijn
Zet een wekker op drie momenten op een dag. Wanneer je net wakker bent, in de middag wanneer je een gaatje hebt en in de avond voordat je gaat slapen. Je gaat het volgende afvragen:
- Wat voel ik in mijn lichaam fysiek?
- Wat voel ik in mijn lichaam emotioneel?
- Wat wil ik?
Dit is een oefening die mij bijzonder veel heeft geholpen met het leren voelen van mijn lichaam en emoties. Door het zetten van deze bewustzijn momenten op een dag, breng je jezelf uit de automatische piloot en wordt je bewust van jouw werkelijke ervaring. Aan het begin kan het onwennig voelen, misschien vergeet je het wel eens. Naarmate de tijd zit het in je systeem en merk je dat het een onmisbare pauzes zijn in je dag die jou ontspannender laten voelen én bewust. De belangrijkste prioriteit in jouw leven is een gezonde geest én lichaam, anders kom je jezelf te kort. Beoefen hierbij ook zelfcompassie. En herhinner het leven is simpeler dan je denkt.
Conclusie
Emoties zijn niet wie jij bent. Dat leer je door middel van mindfulness en technieken die jij kan toepassen. Naast het helpen met het leren omgaan met emoties heeft mindfulness nog veel meer voordelen waardoor jij rust kan ervaren in je leven. Een laagdrempelige mindfulness cursus kan jou hierbij helpen.