De 6 Voordelen van Mindfulness die Jouw Leven Compleet Veranderen

Iedereen heeft weleens gedacht over hoe die zijn leven een complete reset kan geven. Naar een ander land verhuizen, een andere baan zoeken of het beginnen van een compleet nieuwe hobby zijn hier voorbeelden van. Helaas zijn deze ideeën vaak tijdelijk en worden we daarna weer verder meegesleept in het dagelijks leven. Maar dat gevoel kan blijven terugkomen en ik denk eerlijk gezegd dat we vooral opzoek zijn naar verandering van binnen, niet altijd buiten. Om van dit gevoel af te komen kan mindfulness een enorm hulpmiddel zijn om je leven een andere draai te geven, zonder geforceerde grote levensveranderingen. Hieronder lees je hoe de voordelen van mindfulness hiervoor kunnen zorgen én wat niet het doel is van mindfulness.

Voordelen van mindfulness

Mindfulness is een staat waarin je compleet bewust bent van het huidige moment. Je brengt je aandacht naar al jouw sensaties, gevoelens, gedachtes en de omgeving met een houding van acceptatie. Vergeet echter niet dat we vaak zonder enige moeite al in een mindful staat kunnen zitten; het bewonderen van een prachtige zonsondergang bijvoorbeeld. Je zit al vaak in het huidige moment, dit al voordat je de term mindfulness langs hebt zien komen!

Toch zorgt de chaos van het dagelijks leven dat ons hoofd overal naartoe gaat, zelf tijdens momenten die belangrijk voor ons zijn. Dit heeft een enorm effect op ons welzijn op de lange termijn en zorgt ervoor dat we gewoon niet lekker in ons vel gaan zitten. Ontdek hieronder de voordelen die mindfulness met zich kan brengen, waardoor jij gewoon weer jezelf voelt!

Mindfulness is awareness without criticism or judgment

Jan Chozen Bays

1. Stress verminderen

De term mindfulness vind vooral zijn bekendheid door de zogenoemde Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Een meditatie therapie die oorspronkelijk gemaakt was voor stress management bij mensen met chronische klachten. De resultaten waren zo positief dat mindfulness nog breder werd ingezet door psychotherapeuten. Tegenwoordig wordt deze therapie ingezet voor patiënten die kampen met depressie, angst, chronische pijn, hypertensie, diabetes, kanker en zelfs huid en immuunstoornissen (Niazi & Niazi, 2011). MBSR helpt mensen namelijk met het leren omgaan met hun aandoeningen en klachten die veroorzaakt worden door stress!

Mindfulness meditatie heeft een zichtbaar effect op ons lichaam. Regelmatige beoefening heeft invloed op de ruststaat van alle hersengebieden die betrokken zijn bij de functie en handelingen van de amygdala (Taren et al., 2015). De amygdala is het gedeelte van het brein dat stress coördineert en lichamelijke stress reacties signaleert. De amygdala koppelt dus emoties aan een stress reactie (bijvoorbeeld verhoogde hartslag) en in stressvolle tijden verhoogt dit deel van de hersenen ook de adrenaline en cortisol aanmaak. Bij langdurige stress blijven deze hormonen maar aangemaakt worden, dit kan op zijn beurt negatieve gevolgen hebben voor jouw fysieke en mentale gezondheid. Door mindfulness wordt de amygdala verkleint en daardoor ook de stressreactie van het lichaam!

Door mindfulness zorg je dus ervoor dat je lichaam ontspant, waardoor je het volgende kan ervaren:

  • Verlaging van de bloeddruk
  • Verbetering slaap
  • Maagklachten worden verzacht
  • Minder kans op spanningshoofdpijn
  • Meer energie
  • Minder risico op psychische klachten, overprikkeling en hartritmestoornissen
  • Mentale helderheid
  • Verbetering immuunsysteem

Daarnaast wordt ook jouw informatieverwerking en emotieregulatie verstoord door stress. Wat geheugen en concentratieproblemen, piekeren en obsessieve gedachten kan veroorzaken. Wanneer je je stress verminderd ervaar je een heldere gedachtegang en een positievere instelling! Lees hier meer over stress en mindfulness.

2. Verminder je depressie

Mindfulness heeft dus invloed op de vermindering van depressie symptomen. Een studie laat zien dat mindfulness gebaseerde cognitieve therapie zelfs depressie kan voorkomen bij volwassenen die al een geschiedenis hebben met de aandoening!

Hoe dit kan? Door het beoefenen van mindfulness leg je de focus op jouw huidige innerlijke ervaring en de ervaring van buiten met een niet oordelende en reagerende houding (Williams, 2008). Je leert door mindfulness dat gedachten maar gedachten zijn. Dit komt doordat je leert de gedachten van een afstand te bekijken in plaats van erin meegezogen te worden. Hierdoor voorkom je een negatieve spiraal van denken. Op het moment dat jij veel negatieve gedachten ervaart, merk je deze een stuk sneller op.

Je ontwikkeld door middel van mindfulness ook meer zelfcompassie. Wanneer jij jezelf vriendelijker en met meer liefde benaderd voorkom jij de depressieve gedachtegangen die effect hebben op jouw stemming en gezondheid. En dit klinkt misschien bijzonder voor sommige ‘mezelf liefde geven, ben je helemaal gek?’. Juist door met compassie met jezelf om te gaan leer je jezelf te waarderen, grenzen te stellen, naar je lichaam te luisteren en zelfvertrouwen te kweken. Behandel jezelf zoals je een ander zou behandelen is de boodschap!

3. Concentratie verbeteren

Focus is letterlijk de sleutel tot succes. Focus zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid raakt en je je impulsen en emoties onder controle hebt. Mensen die worden gezien als succesvol, hebben vaak een hoog concentratievermogen. Zij geven namelijk meer aandacht aan het huidige moment en hun huidige taken in vergelijking met anderen. Deze vaardigheid zorgt ervoor dat taken beter worden uitgevoerd en dat deadlines ook werkelijk op tijd behaald worden!

Tegenwoordig wordt het ons ook moeilijk gemaakt, de telefoon speelt daar een grote rol in. Wij zijn namelijk gewend om met één keer scrollen weer nieuwe prikkels binnen te krijgen. Onze hersenen zijn hierdoor ook constant aan het schakelen, waardoor langdurig concentreren moeilijker wordt!

Maar hoe slechter je concentratie, hoe minder productief je wordt. Mindfulness kan jou helpen met je focus en concentratie te verbeteren. Door het trainen van jouw focus te richten op één enkel idee ervaar je naarmate de tijd meer mentale helderheid. Ontdek hier mindfulness concentratie oefeningen.

4. Leer met je emoties omgaan

Mindfulness bevorderd je mentale welzijn. En daarmee wordt niet bedoeld dat je het leven ziet met regenbogen, zonneschijn en overal vrolijke vliegende eenhoorns. Het betekend dat je het leven meer accepteert zoals het is en je beter je emoties kan reguleren. Verdriet en boosheid horen bij het leven, maar wij zouden er wel beter en efficiënter mee om kunnen gaan! Door middel van mindfulness leer je de grip op je heftige emoties en belemmerende gedachten terug te krijgen. Zodat je bewust keuzes kan maken in plaats van je emotionele brein.

Op het moment dat je beter met je emoties leert omgaan, leer je ook jezelf beter kennen. Waarom reageer je zo boos op iets kleins? In plaats van je schuldig te voelen of geïrriteerd, leer jij makkelijker te accepteren hoe jij je voelt en merk je dat je je minder snel afreageert op anderen. Ook leer je dat jouw emoties altijd te maken hebben met jezelf en niet met de ander. Jij maakt zelf namelijk de keuze hoe je ermee omgaat!

5. Relaties versterken

Mindfulness zou dus kunnen helpen met het leren omgaan met emoties, ook binnen je relaties. Iedereen voelt weleens een bepaalde druk en stress binnen zijn relatie. Wat ontzettend normaal is en gezond. Mensen om wie we geven zijn juist de mensen die het bloed onder onze nagels vandaan kunnen halen. Toch kunnen onze reacties belemmerend werken in de relatie, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Onderzoek van UMC St Radhoud laat zien dat mindfulness een positieve invloed heeft op onze omgang met anderen. Het blijkt dat wanneer wij bewuster zijn van onze lichaam en geest, wij meer energieker zijn en verbeterde sociale contacten krijgen! Daarnaast kan mindfulness inzicht geven in jouw onbewuste gedragingen die op zijn beurt invloed hebben op de kwaliteit van jouw relaties. Je ontwikkeld verder meer empathie en compassie voor de ander, onder andere doordat je ook meer in het heden aanwezig bent. Je merkt iemand zijn lijden en geluk sneller op en kunt je kritische oordelen sneller laten varen.

6. Leer weer naar jezelf luisteren

De huidige maatschappij vraagt veel van ons. Het is moeilijk om tegenwoordig nog bij te benen. En dat zou je ook helemaal niet willen! We vergeten dat ons lichaam aangeeft wanneer er wat aan de hand is. Constant gaan wij door en verplichten onszelf om aan allerlei eisen te voldoen terwijl wij vervreemden van ons lichaam. En dan maar blijven afvragen of wij het wel goed doen. Mindfulness helpt jou met weer de weg vinden naar jezelf. Door middel van zelfacceptatie en meer zelfvertrouwen in je handelen ontwikkel je meer eigenwaarde, een positief zelfbeeld en krijg je veel makkelijker dingen gedaan!

Wat is het doel van mindfulness

Wij ondernemen vaak actie omdat wij een doel voor ogen hebben. Vanaf kinds af aan is dat jou al aangeleerd. Je kreeg bijvoorbeeld een toetje wanneer je bord leeg was en je kreeg een cadeau wanneer je een goed cijfer had behaald. Naarmate de tijd veranderde het in andere beloningen. Werken zorgt voor extra nummers op de bankrekening en een date zorgt voor een potentiële partner. Er zit vaak onbewust een doel achter de acties die jij bewust onderneemt!

Vaak hebben beginnende mindfulness beoefenaars ook al meteen een doel voor ogen. Of het nu stress verminderen is of een verbeterde focus. Juist dat doel zorgt ervoor dat het je meer tijd gaat kosten om de staat van mindfulness te ervaren. Waarom? Met het zetten van een doel ben je namelijk al uit het moment zelf. Hierdoor ontstaat er irritatie wanneer het weer niet lukt.

Aandacht houden bij je gedachten, emoties en gevoelens vraagt daarnaast ook meer van je dan dat je in eerste instantie zou denken. Wanneer wij ook nog eens een voordeel nastreven komt er meer druk op ons te staan, wat juist niet de bedoeling is bij mindfulness!

Het kan jou helpen om een intentie te formuleren in plaats van een doel wanneer je mindfulness beoefenend. ¨Ik ga beginnen met mijn meditatie en ik kijk wat er gebeurd¨,¨Ik ga aandacht geven aan mijn ademhaling¨ of ¨Ik ga compleet aanwezig zijn tijdens douchen ” zijn hier een voorbeeld van. Hierdoor ben je al aanwezig in het huidige moment. Daarnaast kunnen intenties ook helpen met voor een langere periode de staat van mindfulness ervaren!

Dit betekend niet dat je compleet de voordelen aan de kant moet schuiven. Je kan deze juist goed inzetten als een motivatiefactor om dagelijks mindfulness te beoefenen!

Begin maken met mindfulness

Het beoefenen van mindfulness kan jou leven een andere draai geven. Door meer in het moment te leven, ontdek je ook juist wie jij bent en wat je werkelijk wilt. Door het verminderen van je stress, het leren omgaan met emoties en het versterken van je relaties ben je werkelijk aanwezig in het leven die jij leeft.

Begin niet tijdens het beoefenen van mindfulness met de gedachte “ik wil compleet mijn leven anders”. Volg voornamelijk de oefening zelf en gebruik je doel als motivatie om een gewoonte te maken van de oefening. Ontdek in dit artikel hoe je dit eenvoudig doet! Ook kan eventueel een cursus hierbij helpen.

Ontdek meer

Scroll naar boven